Trots att det kan verka otroligt bär ungefär tre fjärdedelar av kvinnorna fel storlek på BH. Att välja rätt underkläder behöver inte vara komplicerat, det räcker med att följa följande procedur.
Först välj en kvalitetsaffär
En BH kan provas i fysiska butiker, men det kan uppstå problem vid distansköp. Detta behöver dock inte vara ett problem i verkligheten. Det räcker med att välja en affär som ger en exakt beskrivning och storlekstabell för varje produkt. På så sätt köper du inte "grisen i säcken". Vid distansköp har du dessutom en 14-dagars returrätt utan att behöva ange någon anledning. Naturligtvis får produkten inte visa tecken på slitage. I vilket fall som helst riskerar du ingenting.
Mät dina nuvarande mått exakt
Grunden för att köpa lämpligt underkläder är att känna dina exakta mått. I detta avseende är det framför allt nödvändigt att mäta omkretsen, eftersom den kommer att bära det mesta av bystens vikt. För detta steg behöver du bara en skräddarmåttband och några minuters tid. Om en annan person inte kan assistera dig, bör du åtminstone mäta dig själv framför en spegel. Men hur ska du gå tillväga specifikt?
-
Måttbandet bör alltid vara i rätt position på ryggen (i linje fram och bak) och alltid ligga tätt mot kroppen.
-
Omkretsen under bysten bör mätas vid utandning, och det utan BH och kläder.
-
Omkretsen över själva brösten bör mätas på det mest framträdande stället (idealt över bröstvårtorna). I detta fall är det inte idealiskt att dra måttbandet för hårt.
-
Baserat på den uppmätta omkretsen bör du välja en BH som är något mindre, eftersom underkläder tenderar att sträcka sig över tid. Rätt omkrets bör dessutom möjliggöra djup inandning.
Hur kontrollerar du att BH:n passar perfekt?
Om du vill veta att din nyinköpta BH passar perfekt, kan du göra flera steg för att ta reda på det. Du kan fokusera på omkretsen, kupa, axelbanden och bygeln.
-
Bakdelen av BH:n ska inte kunna dras ut mer än tre fingrar. Dessutom får den inte glida uppåt. Om så är fallet är det ett bevis på att du har valt för stor omkrets.
-
Under bygeln i BH:ns främre del ska det inte finnas plats för mer än ett finger.
-
En korrekt vald BH ska alltid vara på plats, även vid fysisk aktivitet (försök att lyfta armarna eller böj dig framåt för att försäkra dig om att bysten inte faller ut under dessa aktiviteter).
-
Kuporna ska exakt följa bystens linje. Brösten ska inte "spilla över" ur kuporna, annars är de för små. Om du väljer för stor storlek kommer kuporna att stå ut från brösten.
-
När det gäller axelbanden ska de alltid vara på plats. Å andra sidan ska de inte skära in i huden, vilket inte skulle vara speciellt bekvämt.
-
Axelbanden och låsningen ska bilda en rät vinkel. Denna vinkel ska definitivt inte vara spetsig, dvs. inte forma bokstaven V.
-
Bygeln ska omsluta brösten, inte skära in i dem och trycka. Det skulle inte bidra till komfort vid användning.
-
Som vi redan nämnt tenderar BH:ns omkrets att sträcka sig över tid. Därför bör du vid första provningen fokusera på att den är bekväm när den är knäppt på sista kroken.
-
Efter att ha tagit av BH:n ska du naturligtvis inte ha smärtsamma märken på huden. Annars har du inte valt rätt storlek.
Fokusera också på BH:ns snitt
När du väljer rätt BH är det inte bara viktigt att välja rätt storlek, utan du bör också fokusera på snittet, vilket bland annat säkerställer att den inte syns under kläderna. Vilka snitt finns tillgängliga just nu?
-
Du kan köpa vadderade BH:ar som inte har några inlägg. Brösten ska täckas och få rätt stöd. De passar till exempel under t-shirts och blusar.
-
Ett annat alternativ är ovadderade BH:ar, som också kallas "soft". Kuporna på dessa är inte flerskiktade. Varianter utan byglar passar för hemmabruk, medan modeller med byglar ger maximalt stöd för bysten och uppskattas även av kvinnor med större byst.
-
För närvarande kan du också köpa halvvadderade BH:ar som formar bysten väl, men samtidigt ger mycket bra komfort vid användning.
-
Om du letar efter underkläder som lyfter dina bröst, bör du välja push-up BH:ar. De har inlägg och är förstärkta med byglar.
-
Bland push-up BH:ar kan du även inkludera så kallade balconette-BH:ar (bardot). De har också inlägg, men endast i den nedre delen, och betonar därför särskilt den övre delen av brösten.
-
Många kvinnor kanske vill förstora sina byst, men det finns även minskande BH:ar vars kupor stärker och drar ihop brösten.
-
För fysiskt aktiva kvinnor är sport-BH:ar en idealisk lösning, som är robustare, minimerar bröströrelse och minskar obehag. Många är tillverkade av funktionella material som transporterar bort svett.
-
En speciell lösning är axelbandslösa BH:ar som är självhäftande. De passar till exempel under klänningar eller under kläder där axelband skulle se oestetiska ut.
-
Kvinnor har även tillgång till erotiska BH:ar. De kan vara utrustade med spets, utskärningar eller genomskinlig nättyg. De kan därmed framkalla sexuell upphetsning.
-
För nyblivna mammor är amnings-BH:ar idealiska, som ger stöd till bysten, men även tack vare en avtagbar krok i den övre delen av kupans yttre skikt, kan öppnas och tillåta amning.